008 : Trkačke priče koje vraćaju nadu

Piše: Irem Silajdžić

Trkačke priče nisu obične. Sa grupom Trčanje i to trčim već godinu dana i svakodnevno svjedočim različitim pričama ljudi koji trče. Do sada nisam ni jednom čula da je neko rekao da mu se trčalo i da je jednostavno protrčao. Trkačke priče su kompleksne. One liječe, one daju nadu, one vraćaju izgubljeno, one pomažu u pronalaženju sebe, one motiviraju, one ispiriraju, one jednostavno imaju svrhu.

Svaki čovjek prirodno želi da se osjeća cijenjenim i vrijednim. Želi da osjeti da radi nešto za sebe. Da se ostvari u nečemu mimo uloge djeteta, supružnika, roditelja. Da pobijedi sebe. Da bude zadovoljan. A zadovoljan pojedinac je blago za zajednicu. Blago za porodicu, za supružnika, blago za svoju djecu.

Trčanje omogućava sve to. Nisam znala dok nisam probala. Da bi bio trkač ne znači da moraš biti sportski tip. Nisam bila. Istina je da te priče počinju na nagovor i u paru. Sve jesu. Mora te neko povući za rukav i odvesti na Vilsonovo. I mene je. Ali dalje je do tebe. Želiš li raditi na sebi? Želiš li odbaciti negativnost i zakoračiti u pozitivu? Želiš li prestati biti mrzovoljan i postati zadovoljan? Želiš li učiniti nešto za sebe, kada se sutra okreneš da možeš reći uspio/la sam, radio/la sam na sebi, ostvario/la sam nešto što je samo moje, pobijedio/la sam sebe, pobjeda je moja, zadovoljstvo je moje, ispunjen(a) sam do posljednjeg atoma pozitivom i samo želim grabiti naprijed?

Imala sam mnogo prekretnica u životu, mijenjala puno sebe i ono oko sebe. Ali nikad nisam prestala da radim na sebi. Radila sam na sebi u akademskom smislu, u poslovnom smislu, u porodičnom smislu, u duhovnom smislu i iz svake prekretnice trudila da postanem bolja verzija sebe. Rad na sebi ne može i ne smije nikada prestati. Tu uvijek ima posla. Da bi bio ponosan na sebe moraš napraviti promjenu. Za mene je trčanje upravo to. Rad na sebi. Jačanje psihe, jačanje tijela, jačanje izdržljivosti. Trenutak samo za mene i zadovoljstvo da je pobjeda samo moja.

Istina, rezultat koji ostvariš je samo tvoj, ali do rezultata je teško doći bez podrške. Trčanje i to je podrška. Podrška inspirativnim pričama, motivacija podsticajnim govorima, vodstvo stručnim planiranjem, društvo predivnih ljudi, čvrsta ruka kad se otme kontroli, meko srce i toplina tamo gdje treba. Bez ovakve podrške bi svaki korak bio duplo teži.

Zato probaj. Ako ne probaš ne možeš znati. A ako probaš, pažnja! #TiTo izaziva ovisnost, a preporučljivo je i mlađima ispod 18.

#TiTo #TiToMožeš #SarajevoRunners #Trčanje #running