Wings for Life

Wings for Life

Heinz Kinigadner je dvostruki prvak u motokrosu. Istim sportom bavili su se njegov brat i sin, koji su nakon nesreće koju su doživjeli ostali trajno vezani za invalidska kolica. Kako su mu ruke bile svezane i nije im mogao pomoći, Kinigadner se udružio s osnivačem RedBulla Dietrichom Materschitzom i 2004. osnovao neprofitnu organizaciju Wings for Life. Cilj organizacije je finansijski podržati istraživanja i pronaći lijek za povrede kičmene moždine i paraplegiju.

Godine 2014, nakon dvije godine pripremanja, osnovana je Wings for Life World Run humanitarna trka/ šetnja/ vožnja kolica. Troškove organizacije trka u 35 država (323 lokacije) svijeta pokriva generalni sponsor RedBull, a novac od startnina je stoprocentno usmjeren na istraživanje povreda kičmene moždine i paraplegije. Trka se održava pod zajedničkim motom Trčimo za one koji to ne mogu (Running for those who can’t).

Po čemu je Wings for life World Run poseban?

Ova trka se umnogome razlikuje od ostalih, koje imaju tačno određenu distancu. U potpunosti je prilagođenja trkačima različitih spremnosti, šetačima, osobama trajno vezanim za invalidska kolica, kako bi ravnopravno mogli uzeti učešće u trci. Na svakoj od lokacija pripremi se 100 kilometara trase. Svi učesnici kreću trčati u isto vrijeme, a 30 minuta nakon starta kreće automobil presretač, koji prati trkačku trasu brzinom od 14 km/h. Svakih pola sata brzinu povećava za 1 km/h. Kada učesnika stigne automobil, njegova trka je završena. Na nekim mjestima automobil je fizički, a na nekim virtuelni, što će i ove godine biti slučaj zbog pandemije Covid-19.

Wings for Life World Run u Bosni i Hercegovini 2021.

Ove godine trka će se širom svijeta održati 9. maja. Trku u Bosni i Hercegovini 2021. godine organizuju RedBull BiH i URS “Trčanje i to”. Poštujući epidemiološke mjere, trkači i šetači okupit će se u 18 h u ulici Franje Račkog, odakle će u grupama krenuti trčati/ šetati kružnom stazom (Vilsonovo šetalište) dok ih ne stigne virtualni automobil (kad vas stigne automobil, dobit ćete notifikaciju). Nakon završetka trke, bit će proglašeni pobjednici trke u Bosni i Hercegovini.

Kako se registrovati?

Svi trkači širom svijeta registruju se na istoj platformi - Wings for Life. Registracija je obavezna kako biste mogli skinuti aplikaciju i aktivirati je kada počnete trčati. Ukoliko ne možete trčati s drugima i u navedenom terminu, možete trčati širom svijeta, gdje god želite u terminu koji vama odgovara 9. maja. U Bosni i Hercegovini registracija za ovu trku košta 20 KM.

Interesantne činjenice

Prethodnih godina pokrenuta su 63 istraživanja povreda kičmene moždine i paraplegije u nastojanju da se nađe lijek za ove bolesti uz finansijsku podršku učesnika na ovoj trci (želimo trčati za viši cilj, zar ne?). Prosječno Wings for Life donira 3,5 miliona eura za naučna istraživanja od jedne trke, godišnje. Prošle godine trkači širom svijeta zajedno su isti dan za ove svrhe istrčali million, 103 hiljade i 276 kilometara (120.000 učesnika, 186 nacionalnosti). Ova trka je najbitniji godišnji događaj za mnoge ljude širom svijeta, jer kroz trku žele pokazati bliskim ljudima da im je stalo i da će oni trčati za one koji ne mogu. Trku su obilježile i prosidbe i vjenčanja te drugi značajni događaji kojima se slavi život.

Pozivamo vas da se registrujete i tako uzmete učešće u ovom značajnom događaju. Trčite i šetajte, pokažite da vam je stalo i potrčite/ prošetajte za one koji to ne mogu.