#RunRamadan 1

#RunRamadan 1

Mjesec ramazan u grupi „Trčanje i to“ ima posebno mjesto iz više razloga. Prvi je što smo tada nastali i što su naši prvi treninzi 2017. godine bili upravo ti, ramazanski.

Tada nismo najbolje znali šta radimo, ali smo znali da nam treninzi i u ramazanu trebaju i da ne želimo trčati sami. To smo i uradili, organizirali se i počeli.

Od prvog treninga sam naglasila da želim da ove treninge svi osjećaju svojima – bilo da poste ili ne, da su muslimani ili ne, da znaju o ramazanu nešto ili ne, koje su seksualne, životne ili bilo koje druge orijentacije. Svi su uvijek dobro došli.

Na prvom treningu bilo nas je petero, ali bili smo ustrajni. Počeli smo dolaziti u većem broju, donositi kafu u termos-boci, kolače naših mama i one koje smo sami pravili, voće. Razmjenjivali smo iskustva o tome kad je kome najlakše trčati i raditi druge treninge, šta jesti za iftar, šta za sehur. Družili smo se do kasno u noć, upoznavali se, hrabrili, motivisali.

Na kraju tog ramazana bilo nas je četrdesetak. Četrdesetak ljudi koji su odlučili da ta grupa neće biti aktivna samo u ramazanu, već i mimo njega, uvijek – bilo da pada kiša ili da jako sija Sunce, mi smo imali svoj cilj. Napredovati, družiti se, praviti grupu u kojoj jedni drugima vjerujemo i u kojoj će ostati samo takvi.

Sljedećeg ramazana, 2018. godine, već na početku ramazana bilo nas je mnogo više. Već smo bili dosta uhodani, novi trkači i trkačice su učili od starih i taj ramazan nismo mijenjali dobre navike – svaki trening završio je sjajnim druženjem, da li na Vilsu na klupama ili Ljetnoj pozornici, da li na Baščaršiji negdje na kafi. Tada smo ostvarili i saradnju s trkačima Trkačkog kluba Zamalek Runners iz Kaira, s kojima smo organizirali #RunRamadan challenge – takmičenje ko će skupiti više ramazanskih trkačkih kilometara. Pobijedili su nas za dlaku!

Kako nam se broj povećao, uveli smo jednu novost – napravili smo zajednički iftar na Ljetnoj pozornici, gdje smo donijeli hranu koju smo sami pravili, a nakon iftara imali smo svoju trku – Ramazanski trkovi 2018. sa malom trkom za odrasle, ali i za dječicu. Na trci nas je bilo stotinjak i bilo nam je zaista sjajno. Najljepši momenat te večeri nam je bila dječija trka i osmijesi naših mališana kad su dobili svoje medalje. Završili smo je prekrasnim druženjem uz kafu i pjesmu u ranim jutarnjim satima. Kao i prvi treninzi, ova trka zabilježena je kamerama hrvatskog dokumentarnog filma „Little Star Rising“ („Kuća male zvijezde“), koji će svoju premijeru doživjeti ove, 2019. godine na nekom od svjetskih filmskih festivala.

Sada nas u grupi ima skoro 200 i s tim brojem dočekujemo svoj treći ramazan. Okupljamo se ispred Zemaljskog muzeja u 22:30. Već smo odradili jedan sjajan trening i oduševljeni smo koliko je ovaj mjesec milosti zaista poseban. Nije jednostavno iza iftara izaći na Vilsonovo i trčati, to je možda i najteže – natjerati se izaći, ali kad dođete tamo isplati se svaki korak. Apsolutno svaki. Posebno zato što nastavljamo #RunRamadan challenge sa trkačima trkačkog kluba Zamalek Runners i što im ove godine pobjedu nećemo tako lako prepustiti.

I ove godine, 25. maja 2019. planiramo svoj zajednički iftar i ramazansku trku. Kao što smo rekli, dobre navike ne mijenjamo. Medalje pripremamo, a datum smo zapisali, i mali i veliki, jer su ovo dani u kojima stvaramo sjećanja koja nećemo zaboraviti.

Dobro nam došli!

                                                                                                                                                     Nudžejma Softić,

                                                                                                                                         predsjednica URS „Trčanje i to“

Close Menu