#RunRamadan 6

#RunRamadan 6

17. noć mjeseca ramazana, noć Bedr… od velike je važnosti u historiji Islama, ali i za svakog pojedinca.

 

Više od pola ovog mubarek mjeseca je iza nas, s tim i prvi znaci nedostatka sna, pa po dolasku s posla odvojih pola sata za san imajući u planu odlazak na dogovoreni iftar te da se oko pripreme istog ne trebam brinuti. Probudim se, ustanem, našmikam, spremim sve do najmanjeg detalja i pitam drugaricu gdje se čekamo, na šta mi odgovori da sam pogriješila dan i da sve to ponovim sutra… gdje sve počinje.

 

Iftar je za 30 minuta, a ja ništa nisam spremila, osim sebe (inače kad iftarim kući za to je odvojen cijeli sat, s tim da sam prethodno sve pripremila).

Tako spremna uputim se do prvog marketa, da ne bude da je sam se džaba spremala, jel… i nakon dva kruga po istom skontam šta, kako i nazad kući u pripreme. Fokusirana, da ne dopustim da sve to bude uzrok nemira u srcu, ali da iftar bude na vrijeme – to se i desi.

Utorak je, okupljanje u 22:30 i Alifakovac.

U meni se lomi manjak sna, nizak pritisak i nakupljeni kortizol (hormon stresa), ustati ili odustati… sjetim se energije prethodnih treninga i osjećaja poslije treninga i ipak ustanem.

 

Zagrijem se do Muzeja laganim trkom uz nevjerovatne zvuke i mirise Vilsonovog šetališta.

Tamo me dočekaše poznata draga lica, osmijesi, zagrljaji i ispunjeno srce što sam ipak ustala.

Alifakovac završimo, uz malo skraćivanje i nedisciplinu pojedinaca (mene), uz priču i smijeh s Kraljicom (našom internom) s kojom se dugo nisam vidjela, ali… budnom oku Jasmina sve to nije promaklo te nas je vratio po krug i pol, što smo ispoštovale te se lagano uputile ka  početnoj poziciji i istezanju.

Posljednje se vraćamo na Vils i usput se zezamo da smo Trožić i Kimani za siromašne. Ekipa koja nas je čekala na Vilsu to nije znala, ali smo imale doček kao što navedene poznate trkačice nisu imale niti na jednom prolasku kroz cilj kao pobjednice.

Ispunjenom srcu san ne treba, a samim tim i tijelom zavlada balans zavlada. To čini fizička aktivnost i ljudi koji nas okružuju. Utorak je na kraju dobio smisao.

Prva rečenica je napisana s razlogom, jer se prva bitka u historiji islama desila 17. noć ramazana, Bitka na Bedru, koja nam treba biti vodilja u najvećoj borbi, a to je ona koju svakodnevno vodimo sami sa sobom, da nas uči saburu, izdržljivosti, timskom radu, predanosti i iskrenosti… Jučer sam prošla sve te faze.

U iščekivanju dogovorenog iftara…

                                                                                                                                              Selma Merdan

Close Menu