Race for the cure 2022

Trka na kojoj smo redovni svake godine!

Septembar je mjesec podizanja svijesti o karcinomu kod djece te mjesec kampanje koja skreće pažnju na karcinom dojke kod žena (mada u statistici ima i poneki muškarac s istom dijagnozom). U tu svrhu, udruženje Think pink BiH organizuje humanitarnu trku/šetnju za ozdravljenje pod nazivom Race for the cure te sav prihod od registracije ide za nabavku aparata za mamografiju te pomoć pri liječenju osoba oboljelih od ove maligne bolesti. Cilj je podržati osobe oboljele od karcinoma te podici svijest o zdravlju, prevenciji i važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Race for the cure

Trka je prvi put održana 1983. u Dallasu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tog oktobra na trci je učestvovalo 800 učesnika. Danas se ova trka održava u 150 gradova širom svijeta te u njoj učestvuje više od milion učesnika. Trka u Bosni i Hercegovini okuplja građane iz svih krajeva države, zbog čega je 2016. godine u Dallasu, SAD, i nagrađena za najuspješniju internacionalnu ”Race for the Cure”.

”Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke. Race for the cure je trka koja se već 15 godina održava u Bosni i Hercegovini i kojoj se mi, udruženje "Trčanje i to" kao društveno odgovorno udruženje, rado pridružujemo svake godine i dajemo svoj doprinos podizanju svijesti o važnosti pregleda i samopregleda te podrške koja je potrebna osobama koje se bore sa ovom bolešću.

Race for the cure

Ove godine naš mali tim je činilo 20ak osoba i donirali smo 200€ zajedno.

Željno smo iščekivali dan trke i kada je došao, stigli smo da podržimo one koji nas trebaju i da izrazimo poštovanje prema onima koji su preboljeli rak dojke. Nekoliko osoba iz tima je trčalo trku koja je bila fantastično organizovana. Atmosfera ispred SCC-a je bila odlična uz puno pozitivne energije, osmijeha, muzike i radosti i nadamo se da će ostati u lijepom pamćenju svima koji su svojim prisustvom pokazali empatiju, podršku i razumijevanje prema onima koji se bore s ovom bolešću, koji su se borili i kojima ta bitka tek predstoji. Nama hoće sigurno. Jer mi smo s radošću trčali za tebe, za nas, za sve!