Running Out of Time.

Running Out of Time sa rekordnih 7 767 km neprekidne štafete od Glasgowa do Sharm el-Sheika startala je 30. septembra i to sa ciljem promocije svijesti o klimatskim promjenama. Štafeta će proći i kroz Bosnu i Hercegovinu 20-21. oktobra 2022. godine rutom od Broda do Mostara, odakle se nastavlja ka Crnoj Gori.

Ova trkačka štafeta sa čak 3 000 učenika krenula je iz Glasgowa, grada domaćina COP 26. Tokom svoje rute sastojat će se od 700+ etapa i prolazit će kroz 18 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Finalna odrednica štafete je Šarm el-Šeik u koji bi štafeta trebala stići 6. novembra ove godine na početak COP 27. Štafetom će biti dostavljena poruka mladih o klimatskim promjenama, koja bi trebala doći do svjetskih lidera na COP 27.

Running Out of Time

Učesnici štafete će u svakoj od zemlja kroz koje budu prolazili imati lokalnu pratnju. Podršku štafeti do sada je dalo veći broj trkačkih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, a sresti ih možete na svim dionicama rute kroz našu državu. Štafetu će kroz Bosnu i Hercegovinu pratiti: Trčanje i to, Neformalna grupa građana Kilometar života iz Kaknja, U.G."Kreni naprijed" Stolac, ekipa trkača iz Maglaja, Tešnja kao i drugih gradova.

Dio ove štafete možete postati kao trkač ili biciklista rezervacijom dijela rute. Minimalna dužina dionice je 10 km za trkače, a dionicu može istrčati jedna ili više osoba. Trkači iz Bosne i Hercegovine pozivaju sve rekreativce da učestvuje ili da podržite naše trkače i bicikliste i prijave svoje učešće klikom ovdje. Na linku možete rezervisati svoj dio rute u Bosni i Hercegovini.

Napojena ljudima, suncem i vjetrom, štafeta će ujediniti trkače, bicikliste i jedriličare cijelom rutom u izvanrednoj i epskoj avanturi. Preći će mora, planine, glečere i pustinju. Posjetit će škole, rizične lokacije i lokalne aktiviste koji rade na podizanju svijesti o klimatskim promjenama. Prikupljajući podršku na svakom koraku, štafeta će stići na COP 27 uz podršku više od milion glasova.