K kao kadenca.

K kao kadenca

Kadenca nije kadaif, a niti je niz akorada koji karakteriše određeni tonalitet i kojim se završava muzička cjelina...

Kadenca nije ništa drugo nego broj koraka koji trkač napravi u jednoj minuti.

Postoje mnogo načina da se kadenca izmjeri, kao što su satovi ili druge sprave, koji vam daju uvid u jako mnogo drugih podataka.

Mada, za mjerenje same kadence vam čak ni to nije potrebno, jedino što treba da znate da bi izračunali svoju kadencu je da imate sposobnost da brojite.

Vrlo jednostavno, u 15 sekundi izbrojite svoje korake i onda taj broj pomnožite sa 4 i dobijete svoju kadencu,npr. ako je vaše desno stopalo napravi 23 pokreta u 15 sekundi, to je 92 po minuti po jednom stopalu, što je 184 za oba stopala, a to je dobra cadenca.

Koncenzus je donesen da je optimalan broj koraka u jednoj minuti bi trebao biti 180 ili više.

Postaljava se pitanje, pa zašto bih ja morao znati koliki broj koraka pravim u minuti i zašto mi je to bitno ?

Da bi dobili odgovor na to pitanja, prvo moramo da usvojim ono što je za jednog trkača bolje, a to je da ekonomičnije trči.

To u prevodu znači, koju količinu kisika koristite sa aspekta vaše visine i težine. Ako dva trkača mogu trčati istom brzinom, ali jednom je potrebnije manje kisika po kilogramu po minuti da bi održao tu brzinu. Za tog trkača se onda kaže da trči ekonomičnije. Što na kraju znači da će manje energije utrošiti, a da pritom će ići brže ili dalje.

Pravilno disanje vam omogućuje da se sporije umarate, trčite efikasnije i brže, optimalno koristite kisik te spuštate nivo pulsa tokom trčanja. Najbolje je vježbati disanje prilikom easy runa (pogledajte prethodni blog ukoliko niste sigurno šta je easy i zašto je bitan). Ukoliko možete, pokušajte udisati na nos i izdisati na usta, u nepravilnim razmacima i ponavljanjima. Recimo, prvo udahnete 7 puta kroz nos, a odmah zatim izdahnete 6 puta kroz usta. Ovo, naravno, nije moguće prilikom bržeg trčanja, kada za jedan korak udahnete i izdahnete jednom ili čak više puta. Ipak, i tada je važno da dišete stomakom, a ne samo grudima. Zato, vježbajte uz easy, tada je najlakše i najpraktičnije!

Povećanje kadence je mogno ekonomičnije način da povećate svoju brzinu, nego povećati dužinu koraka.

Pored toga, što ćete sebi olakšati, time ćete i spriječiti povrede.

Da bi još bolje razumjeli kadencu, moramo malo i u tehniku samog trčanja uči. Što je duže vaše stopalo u kontaktu sa tlom prilikom svakog koraka, više je vremena da se elastična energija koja je deponovana da se potroši, a manje se energije vraća putem vaše povratne elastične energije. To za cilj ima da mišići moraju jače da rade za isti efekat trčanja.

Da bi imali benefite od elastične energije i olakšali sebi trčanje, mora se skratiti korak i smanjiti vrijeme kontakta između stopala i površine na kojoj trčite. Što je duži korak, to se manje energije vraća i vaši mišići moraju da rade napornije da bi održali brzinu i prije se umaraju.

Sa kadencom najviše imaju problema visoki trkači, jer je njima prirodno duži korak. Duži korak zatjeva više vertikalnog kretanja, što znači visina kojom se kreće vaše tijelo prilikom trčanja.

Predug korak je isto jedan od trkačkih problema, gdje stopalo ide dosta ispred vašeg tijela, pa se onda ponaša kao kočnica, da bi se nastavilo kretanje, tijelo mora da potroši dosta više energije. Sve to vodi do povreda i neekonomičnog trčanja.

Pravilno trčanje podrazumjeva da je vaše stopalo ispod vašeg centra ravnoteže i da je gornji dio tijela malo nagnut naprijed.

Sa boljom kadencom do boljih rezultata.