Trka je blizu, a toliko pitanja...

Pripreme su gotove, vi ste više ili manje spremni za svoju trku i, ako niste bili pod vođstvom trenera, ovaj članak je za vas.

Carboloading.

Famozni carboloading za maratonce već počinje u ponedeljak, dok za osobe koje su spremale polumaraton može početi od srijede.

Naravno, to ne znači da možete jesti sve što vam padne pod ruku, već samo da jedan obrok dnevno zamijenite obrokom koji je bogat ugljikohidratima, kao npr. pizza, pasta ili riža. Naravno, sve ovo bi moralo biti umjereno, jer nikome ne trebaju dodatne kile prije trke.

Ovom momentu se trkači najviše raduju jer misle da tu sedmicu mogu jesti koliko žele, što nije slučaj.

Engin Akyurt

Hidratacija.

Uvijek potrebna i uvijek važna! Voda sama po sebi nije dovoljna jer kroz znoj vi gubite minerale i tečnost. Najbolja opcija bi bila da se tih sedam dana družite i sa izotoničnim napicima i da svoje tijelo držite hidriranim, ali ovo ne znači da vodu ne bi trebalo da pijete.

Ketut Subiyanto

Foam roller

Foam roller (valjak) je tokom priprema vaš dobar prijatelj, ali ovih posljednjih sedam dana možda i najbolji. Svaki dan ga treba koristiti da svoje noge dovedete u što bolje stanje pred trku. Uz foam roller, isto tako bi trebalo da svaki dan da koristite led za vaše noge ili hladan tuš. Masaža se radi u petak, dva dana prije trke. Sve je ovo s ciljem da odmorite vaše tijelo za trku.

Ketut Subiyanto

Trčanje.

Trčanje u ovoj sedmici se svodi na dva do tri treninga trčanja od max 40 minuta, a posljednji trening mora biti na dan masaže ili dan ranije, i to u trajanju od 20 minuta. Ovo ima cilj da vam noge i tijelo ostanu aktivni.

Ove sedmice se trudimo da što manje hodamo, ako je vaša trka van vašeg grada, najbolje bi bilo da razgledanje grada ostavite za nakon trke.

Strategija.

Od petka aktivno počinjete sa razmišljanjem o samoj trci i strategiji. Trebalo bi dobro da vidite kakva je konfiguracija staze, a ako vam je prva trka uvijek je dobro sporije krenuti od planiranog, a onda ubrzati po osjećaju u toku trke. Doduše, cijeli vaš plan je trebao biti podređen konfiguraciji staze, ali ako nije, petak je pravo vrijeme da studirate samu stazu.

Subota.

Subota je rezervisana za kontrolu opreme. Ovdje je bitno naglasiti da se oprema morala testirati tokom dužinskih priprema u vašem planu. Ne bi trebalo ništa novo da nosite na trci, ništa što niste već testirali i probali, to je pogotovo bitno za osobe koje trče maraton.

Pregledajte svu „hranu“ koju nosite sa sobom, da li je imate dovoljno i kako ste je rasporedili. Unos ugljikohidrata tokom maratona ili polumaratona je jako bitno, i dobra strategija za ovo je također veoma bitna. Subota je dan kada bi trebalo da ranije idete na spavanje.

Na dan trke.

Na dan trke, vi ste već budni dva do tri sata prije, imate dovoljno vremena za doručak, kao i za sve rituale koje imate. Slijedi lagano oblaćenje i odlazak na trku, to jutro samo o trci razmišljate.

Dolazite na lokaciju trke, slijedi zagrijavanje, slikanje i ulazak u svoju zonu. Adrenalin raste, vi čekate početak trke. Start je trke i vi pravite svoj prvi korak ka cilju, sve ono od čega ste se odricali sada će doći na naplatu i dolazi do zaslužene nagrade.

João Rabelo